«Προετοιμάζουμε τα παιδιά ή για τη ζωή ή για τις εξετάσεις. Επιλέγουμε το πρώτο.» – Το Φινλανδικό σύστημα εκπαίδευσης

«Ή προετοιμάζουμε τα παιδιά για τη ζωή ή για τις εξετάσεις. Επιλέγουμε το πρώτο.» - Το Φιλανδικό σύστημα εκπαίδευσης

Οι 7 αρχές της εκπαίδευσης στη Φινλανδία

«Προετοιμάζουμε τα παιδιά ή για τη ζωή ή για τις εξετάσεις. Επιλέγουμε το πρώτο.» – Το Φινλανδικό σύστημα εκπαίδευσης

Η Φινλανδία έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα παγκοσμίως. Σύμφωνα με την τριετή έρευνα του Organization for Economic Co-operation and Development, οι Φινλανδοί μαθητές παρουσιάζουν το υψηλότερο επίπεδο γνώσεων στον κόσμο!

Διαβάζουν περισσότερο από άλλα παιδιά και κατατάσσονται πρώτοι στην επιστήμη και πέμπτοι στα μαθηματικά!

Η εκπαίδευση στη Φινλανδία περιλαμβάνει δύο στάδια:

Lower (alakoulu), από την 1η έως την 6η τάξη

Upper (yläkoulu), από την 7η έως την 9η τάξη

Η 10η τάξη έχει σχεδιαστεί για όσους θέλουν να βελτιώσουν τους βαθμούς τους.

Και υπάρχουν 7 αρχές της εκπαίδευσης στη Φινλανδία.

Οι 7 αρχές της εκπαίδευσης στη Φινλανδία:

#1. Ισότητα

Όλα τα σχολεία χρηματοδοτούνται και εξοπλίζονται το ίδιο. Τα περισσότερα σχολεία είναι δημόσια (μόνο μερικά είναι ημιδημόσια) και  χρησιμοποιούν εναλλακτικά εκπαιδευτικά συστήματα όπως Montessori ή Waldorf. Διδάσκονται σε μια ξένη γλώσσα όπως η αγγλική, η γερμανική ή η γαλλική.

Επιπλέον, οι Φινλανδοί επιδιώκουν να διατηρήσουν όλες τις γλώσσες που μιλάνε στην επικράτειά τους. Επομένως μπορούν να εκπαιδευτούν στα σουηδικά (δεύτερη κύρια γλώσσα) ή στη γλώσσα Σάμη (μία από τις επίσημες γλώσσες των μειονοτήτων των βόρειων χωρών).

Οι 7 αρχές της εκπαίδευσης στη Φινλανδία

Οι μαθητές δε χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τις επιδόσεις τους ή τις προτιμήσεις σταδιοδρομίας. Επιπλέον, δεν υπάρχουν «καλοί» ή «κακοί» μαθητές. Όλα τα παιδιά είναι ίσα και φοιτούν μαζί. Οι Φινλανδοί γενικά εργάζονται σκληρά για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.

Οι δάσκαλοι θα πρέπει να έχουν ισότιμες σχέσεις με όλα τα παιδιά. Αν διαπιστωθεί το αντίθετο ο δάσκαλος θα πρέπει να απομακρυνθεί.



#2. Δεν είναι μόνο η εκπαίδευση δωρεάν. Οι μαθητές δε χρειάζεται να πληρώσουν για τίποτα.

Μεσημεριανό

Εκδρομές, μουσεία και όλες τις εκτός τάξης δραστηριότητες

Τους μαθητές που μένουν πάνω από 2 χλμ. μακριά, τη μεταφορά τους αναλαμβάνει ένα σχολικό λεωφορείο. Δωρεάν.

Σχολικά βιβλία, είδη γραφής, αριθμομηχανές και κομπιούτερ.

Απαγορεύεται ρητά να χρεωθούν οι γονείς για οποιονδήποτε σκοπό. 

(Εγώ θέλησα να διαβάσω τα παραπάνω ξανά. Επομένως αν νιώθεις την ανάγκη να το κάνεις και εσύ.)

Οι 7 αρχές της εκπαίδευσης στη Φινλανδία

#3. Ατομική προσέγγιση

Για κάθε παιδί σχεδιάζεται ένα ατομικό εκπαιδευτικό σχέδιο. Βιβλία, ασκήσεις, εργασία στο σπίτι και δραστηριότητες στην τάξη. Τα πάντα επιλέγονται για κάθε παιδί χωριστά και βαθμολογούνται ανάλογα. Ιδιαίτερα μαθήματα και ενισχυτική διδασκαλία διατίθενται δωρεάν για τα παιδιά που το χρειάζονται λοιπόν.



#4. Πρακτική προσέγγιση

Οι Φινλανδοί λένε: «Ή προετοιμάζουμε τα παιδιά για τη ζωή ή για τις εξετάσεις. Επιλέγουμε το πρώτο.» Γι’ αυτό δεν υπάρχουν καθόλου εξετάσεις στα φινλανδικά σχολεία. Ο δάσκαλος είναι εκείνος που αποφασίζει αν θα διεξάγει ή όχι διαγωνίσματα και τεστ.

Υπάρχει μόνο μια υποχρεωτική τυπική τελική εξέταση που γράφουν πριν την αποφοίτηση από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αλλά οι δάσκαλοι δεν δίνουν στους μαθητές τους ειδική κατάρτιση γι ‘αυτό.

Το σχολείο είναι το μέρος όπου πρέπει να διδάσκονται χρήσιμες δεξιότητες που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά στην πραγματική ζωή. Τα παιδιά στην Φιλανδία ξέρουν πώς να δημιουργήσουν site, να υπολογίσουν μια έκπτωση με επί τοις εκατό, καθώς και να σχεδιάσουν ένα ανεμολόγιο.



#5. Εμπιστοσύνη

Όλες οι σχέσεις στα φινλανδικά σχολεία βασίζονται στην εμπιστοσύνη. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν ξαφνικοί έλεγχοι στους εκπαιδευτικούς και κανείς δεν τους επιβάλλει τίποτα. Το ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα δίνει μόνο γενικές συστάσεις, επιτρέποντας στους εκπαιδευτικούς να επιλέξουν ελεύθερα μια επαρκή μέθοδο.

Οι μαθητές επιτρέπεται να απασχολούν τον εαυτό τους με κάτι ήσυχο. Εάν έχουν τελειώσει το καθήκον τους και δεν ενοχλούν τους άλλους. Η φιλοσοφία τους γενικά είναι ότι ο μαθητής είναι αυτός που επιλέγει το καλύτερο γι’ αυτόν. 

#6. Εκούσια εκπαίδευση

Η γνώση δεν εξαναγκάζεται ποτέ στους μαθητές. Οι δάσκαλοι καταβάλλουν λοιπόν κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμμετάσχουν τα παιδιά σε ακαδημαϊκές δραστηριότητες. Αλλά αν δεν τους ενδιαφέρει ή δεν μπορούν να σπουδάσουν, προσανατολίζονται προς ένα πιο πρακτικό επάγγελμα.



Κανείς δεν πρόκειται να δώσει κακό βαθμό τέτοιους μαθητές. Είναι σημαντικό τα παιδιά να είναι καλά προετοιμασμένα για τη ζωή των ενηλίκων. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επανάληψη μιας χρονιάς δεν είναι κάτι κακό ή τιμωρία.

#7. Ανεξαρτησία

Οι Φινλανδοί εκπαιδευτικοί βοηθούν τους μαθητές τους να μάθουν πώς να σκέφτονται, ειδικά πως να αναλύουν και να αποκτούν ανεξάρτητες γνώσεις. Είναι πιο σημαντικό να έχουν καλή αντίληψη και να τη χρησιμοποιούν καθημερινά παντού, παρά να απομνημονεύουν αμέτρητους τύπους.

Ειδικά με το ίντερνετ διαθέσιμο παντού και πάντα πλέον, μπορεί να θεωρηθεί ως σπατάλη χρόνου και ενέργειας.

Τι γίνεται με τους βαθμούς;

Οι βαθμοί δίνονται σύμφωνα με μια κλίμακα δέκα βαθμών. Αλλά από την 1η έως την 3η τάξη δεν υπάρχουν καθόλου βαθμοί. Όλα τα σχολεία διαθέτουν ένα σύστημα ηλεκτρονικού μαυροπίνακας που ονομάζεται «Wilma». Επιτρέπει στους δασκάλους, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους γιατρούς και τους ψυχολόγους. να δίνουν πληροφορίες στους μαθητές και να διατηρούν επαφή με τους γονείς τους.



Κανένας μαθητής δε φοβάται τους κακούς βαθμούς στη Φινλανδία. Οι βαθμοί χρησιμοποιούνται για να παρακινήσουν τους μαθητές, όχι να τους αποθαρρύνουν.

Επιπλέον πληροφορίες:

Οι σχολικές εγκαταστάσεις δεν είναι περιφραγμένες με κάγκελα ή φυλασσόμενες.

Στην τάξη, τα παιδιά επιτρέπεται να καθίσουν στο πάτωμα ή στο χαλί.

Δεν υπάρχει σχολική στολή ή συστάσεις για το τι να φορέσει.

Όταν κάνει ζέστη, τα μαθήματα συνήθως διδάσκονται έξω.

Δεν υπάρχει σχεδόν καμία εργασία για το σπίτι. Τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν τον ελεύθερο χρόνο τους! Οι γονείς δεν ασχολούνται ποτέ με τις εργασίες των παιδιών στο σπίτι. Επιπλέον οι δάσκαλοι συμβουλεύουν τους γονείς να προτιμήσουν μια οικογενειακή επίσκεψη σε ένα μουσείο, ή μια εκδρομή.

Οι Φινλανδοί δεν ισχυρίζονται ότι το εκπαιδευτικό τους σύστημα είναι τέλειο. Αν κάποιος κατάλαβε κάτι τέτοιο δεν ισχύει σίγουρα. Διερευνούν ωστόσο συνεχώς τις κοινωνικές αλλαγές και επιστημονικές εξελίξεις και επιζητούν τη συνεχή βελτίωση τους.

Κατά τη γνώμη μου, οι Φινλανδοί κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Αυτά τα παιδιά δεν ονειρεύονται να μεγαλώσουν γρηγορότερα, δε μισούν το σχολείο, δεν αγχώνονται οικογενειακώς για τα μαθήματα. Μελετούν αλλά έχουν χρόνο να απολαύσουν και τη ζωή.

Έτσι έχει νόημα να λέμε λοιπόν: “Προετοιμάζουμε τα παιδιά για τη ζωή ή για τις εξετάσεις”

Έχει ενδιαφέρον επίσης το άρθρο “25 εκπληκτικά πράγματα για το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας”

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο λοιπόν. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

2 Comments

  1. Τι μου θυμίζει.., τι μου θυμίζει..Α ΝΑΙ! ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.. !!μΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΛΥΠΆΜΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ ΓΙΑ ΟΣΑ ΤΡΑΒΆΩ ΣΑΝ ΜΑΜΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

  2. Μακάρι και στην Ελλάδα να ήταν έτσι τα πράγματα .Τα παιδιά μας θα ήταν πιο ευτυχισμένα όπως και εμείς οι γονείς.Αλλα εδώ χρηματοδοτούμε φροντιστήρια από το δημοτικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like