Το μωρό μου συμπεριφέρεται σαν μωρό – Οι λάθος προσδοκίες

Το μωρό μου συμπεριφέρεται σαν μωρό. Πώς θα το κάνω να ΜΗΝ συμπεριφέρεται σαν μωρό; - Οι λάθος προσδοκίες

Το μωρό μου συμπεριφέρεται σαν μωρό. Πώς θα το κάνω να ΜΗΝ συμπεριφέρεται σαν μωρό; – Οι λάθος προσδοκίες

Ο τίτλος του άρθρου είναι μια χιουμοριστική φράση που κυκλοφορεί διαδικτυακά για να περιγράψει τις προσδοκίες μας ως γονείς στο σήμερα.

Συχνά βλέπω ανησυχίες γονιών στα social media που αν κάποιος τις ρίξει μια δεύτερη ματιά, μάλλον περιγράφει τον τίτλο. Όπως το: «Γιατί το μωρό μου ξυπνάει τα βράδια; Τι μπορώ να κάνω για να μην ξυπνάει;»

«Γιατί το μωρό μου δεν θέλει να φάει το τάδε φαγητό;» ή

«Τι συμβαίνει με το μωρό μου και δεν κάθεται ποτέ ήσυχο στο τραπέζι; Του τραβάνε την προσοχή τα πάντα εκτός από το φαγητό!

«Γιατί το μωρό μου αυτό, γιατί το μωρό μου εκείνο, γιατί το μωρό μου το άλλο;» ή «Γιατί το νήπιο μου έχει ξεσπάσματα;»

Και σαφώς δεν φταίνε οι γονείς που έχουν τέτοια ερωτήματα και ανησυχίες. Ζούμε σε μια κοινωνία που για χρόνια, ειδικοί και μη, προσπαθούσαν να στρογγυλέψουν τη συμπεριφορά των μωρών και των παιδιών. Να τα «ενηλικοποιήσουν» και να προσφέρουν λύσεις σε μη πραγματικά προβλήματα.

Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό συμβαίνει μόνο στη δυτική κουλτούρα.

Η εκπαίδευση ύπνου, η εμμονή του φαγητού, η μη κατανόηση της συμπεριφοράς, είναι ξεκάθαρα κάτι που συναντάμε στις δυτικές κοινωνίες.

Μετατρέψαμε λοιπόν το φυσιολογικό, σε πρόβλημα που χρειάζεται λύση.

Και το ερώτημα είναι πώς το αντιστρέφουμε τώρα; Πώς θα ξεμάθουμε όσα μας έμαθαν και θα φροντίσουμε τα παιδιά μας με το ένστικτό μας και όχι με τις πλασματικές προσδοκίες;

Η Sarah Ockwell-Smith είναι ειδικός σε θέματα γονεϊκότητας και ειδικεύεται στην ψυχολογία και την επιστήμη της γονικής μέριμνας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον παιδικό ύπνο.

Νέα μαμά - Απόψε θα ήθελα να ήμουν στη θέση σου

Αξίζει να διαβάσεις τη διαπίστωση της:

Το μωρό μου συμπεριφέρεται σαν μωρό. Πώς θα το κάνω να ΜΗΝ συμπεριφέρεται σαν μωρό; – Οι λάθος προσδοκίες

Θα μπορούσα να πω ότι το 90% των προβλημάτων συμπεριφοράς, ύπνου και διατροφής στα οποία καλούμαι να βοηθήσω σε καθημερινή βάση, είναι αναπτυξιακά αποδεκτά και απολύτως φυσιολογικά.

Τι εννοώ;

Δηλαδή: μωρά που συμπεριφέρονται σαν μωρά. Νήπια που συμπεριφέρονται σαν νήπια κτλ.

Το συμπέρασμα που εξάγεται από αυτή τη διαπίστωση είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει μαγική λύση. Και αυτό επειδή δεν μπορείτε να διορθώσετε κάτι που δεν χρειάζεται να διορθωθεί. Και επίσης δεν μπορείτε να επιταχύνετε την ανάπτυξη ενός παιδιού.

Ή να το κάνετε να ενεργήσει με τρόπους που είναι πολύ πιο ώριμοι από την ηλικία του.

Αυτό παρουσιάζει δύο δυσκολίες για μένα

Η πρώτη είναι με ποιον τρόπο να το πω στους γονείς χωρίς να φανώ αδιάφορη ή ότι δεν αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία τους (κάτι για το οποίο ανησυχώ συνεχώς!).

Και η δεύτερη πώς να βοηθήσω τους γονείς να αντιμετωπίσουν τη συνειδητοποίηση ότι η μόνη πραγματική απάντηση στην ανησυχία τους είναι ο χρόνος και η υπομονή…

Ο κόσμος και η κοινωνία που ζούμε λοιπόν, πραγματικά έχει εμμονή με γρήγορες διορθώσεις προβλημάτων, life hacks και επαναστατικές λύσεις. Όμως στη γονεϊκότητα αυτά απλά δεν υπάρχουν – όποιο κι αν είναι το «πρόβλημα».

Το μόνο πραγματικό πράγμα που ελέγχουμε είναι ο εαυτός μας.

Δεν μπορούμε να κάνουμε το μωρό ή το νήπιο μας (ή ακόμα και τον έφηβο), να συμπεριφερθεί σαν ενήλικας. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι εμείς μπορούμε να συμπεριφερθούμε σαν ενήλικες! Μπορούμε να αλλάξουμε τους εαυτούς μας.

Μπορούμε να πάρουμε μια ανάσα και να ελέγξουμε τις αντιδράσεις μας. Όπως επίσης να κάνουμε απλές αλλαγές για να αποφύγουμε δύσκολες καταστάσεις. Μπορούμε να συμβιβαστούμε. Και μπορούμε να συγκρατήσουμε τα μεγάλα συναισθήματα και τη δύσκολη συμπεριφορά.

Επίσης μπορούμε να ελέγξουμε το σωματικό ή συναισθηματικό χάος αφού μας συμβεί. Εμείς μπορούμε να φροντίσουμε καλύτερα τους εαυτούς μας, μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια και μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τις προσδοκίες μας.

Ειδικά αυτό το τελευταίο, είναι η πραγματική απάντηση στα περισσότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς. Όσο και αν τους απογοητεύει.

Για όποιον ενδιαφέρεται, η Sarah Ockwell-Smith έχει συγγράψει δεκατρία βιβλία για γονείς. Μεταφρασμένα στα ελληνικά θα βρείτε το «Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν!» και το «Ήρεμος ύπνος». 

Αξίζει να διαβάσεις το άρθρο “Δεν αλλάζουμε τις συνήθειες ύπνου των μωρών-Αλλάζουμε τις προσδοκίες μας”. Εστιάζει τόσο εύστοχα στο “πρόβλημα” ύπνου των μωρών.

Λίζα

Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©

Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON

You May Also Like