YouTuber που συμβούλευε γονείς κακοποιούσε τα παιδιά της

YouTuber που συμβούλευε γονείς κακοποιούσε τα παιδιά της

YouTuber που συμβούλευε γονείς κακοποιούσε τα παιδιά της

Η υπόθεση της Ρούμπι Φράνκι είναι ένα μόνο παράδειγμα ακραίων συμβουλών προς γονείς οι οποίοι ταυτίζονται και ακολουθούν πιστά.

Μιλούσε για το “δώρο” των ορίων και της πειθαρχίας με εξαιρετικά κακοποιητικό τρόπο και κάποιοι γονείς στα σχόλια συμφωνούσαν μαζί της και την επιβεβαίωναν. Αυτό ίσως να είναι ακόμη πιο τρομακτικό, αφού κάποιοι έβρισκαν χρήσιμες τις συμβουλές της.

Ανέβαζε βίντεο με τα παιδιά της όταν εκείνα είχαν κάποια συναισθηματική δυσκολία και παρόλο που την παρακαλούσαν να κλείσει την κάμερα εκείνη επέμενε και τα εξέθετε. (μήπως μας θυμίζει κάτι αυτή η συμπεριφορά; Μήπως συμβαίνει ακόμη και σε λογαριασμούς στην Ελλάδα;)

Ας είναι τροφή για σκέψη με το τι συμφωνούμε και τι συμβουλές ακολουθούμε. Τι ακριβώς συνέβη όμως;

Κάποτε, το κανάλι της Ρούμπι Φράνκι είχε 2,5 εκατομμύρια συνδρομητές. Τώρα, η 41χρονη YouTuber που έδινε συμβουλές σε γονείς, είναι αντιμέτωπη με έξι κατηγορίες για κακοποίηση των παιδιών της.

Στα τέλη Αυγούστου η αστυνομία της Γιούτα συνέλαβε τη Ρούμπι Φράνκι και τη συνεργάτιδά της, την ψυχοθεραπεύτρια Τζόντι Χίλντεμπραντ, όταν ο 12χρονος γιος της πρώτης το έσκασε και ζήτησε βοήθεια από γείτονες.

YouTuber που συμβούλευε γονείς κακοποιούσε τα παιδιά της
Η YoutTuber Ρούμπι Φράνκι με τη συνεργάτιδά της, την ψυχοθεραπεύτρια Τζόντι Χίλντεμπραντ

Όμως, εδώ και καιρό υπήρχαν πολλοί που αντιδρούσαν για τις αμφιλεγόμενες συμβουλές που έδινε η YouTuber σε γονείς, μιλώντας μεταξύ άλλων για στερήσεις γευμάτων ως μέσο πειθαρχίας.

Μετά τη σύλληψη της Ρούμπι Φράνκι, η μεγαλύτερη κόρη της YouTuber, Σέρι, έγραψε στο Instagram πως αποδόθηκε η δικαιοσύνη και επεσήμανε ότι εδώ και καιρό προσπαθούσε να ενημερώσει τις αρχές για τα όσα συνέβαιναν στην οικογένειά της.

Πώς συνελήφθη η YouTuber

Στα τέλη Αυγούστου, ο 12χρονος γιος της Ρούμπι Φράνκι το έσκασε βγαίνοντας από παράθυρο του σπιτιού της Τζόντι Χίλντεμπραντ. Το παιδί, έχοντας ακόμη στα χέρια και στα πόδια κολλητική ταινία, έφτασε σε γειτονικό σπίτι και ζήτησε φαγητό και νερό.

Το αγόρι είχε ανοιχτές πληγές και φαινόταν υποσιτισμένο. Ο γείτονας κάλεσε την αστυνομία, που στη συνέχεια εντόπισε τη 10χρονη κόρη της Φράνκι, την Ιβ, στο σπίτι στης Χίλντεμπραντ.

Και τα δύο παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου το αγόρι παρέμεινε επειδή ήταν υποσιτισμένο και είχε βαθιές πληγές, καθώς το έδεναν με σχοινί. Η πρόνοια απομάκρυνε άλλα δύο παιδιά της YouTuber.

Ρούμπι Φράνκι και τη συνεργάτιδά της, την ψυχοθεραπεύτρια Τζόντι Χίλντεμπραντ

Αμέσως μετά συνελήφθησαν τόσο η Ρούμπι Φράνκι όσο και η Τζόντι Χίλντεμπραντ (η συνεργάτιδα της). Λίγες ημέρες αργότερα τους απαγγέλθηκαν έξι κατηγορίες για κακοποίηση ανηλίκου. Για κάθε μία από τις κατηγορίες η μέγιστη ποινή φυλάκισης είναι τα 15 έτη και προβλέπεται πρόστιμο έως 10.000 δολάρια. Δικαστής απέρριψε το αίτημά τους να αφεθούν ελεύθερες με την καταβολή εγγύησης.Το κανάλι στο YouTube και οι αντιδράσεις

Για κάποιους η σύλληψη της Ρούμπι Φράνκι δεν αποτέλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι για χρόνια προκαλούσαν αντιδράσεις τα βίντεο της, με τις σκληρές συμβουλές προς τους γονείς.

Η 41χρονη άνοιξε το «8 Passengers» το 2015, σε μια περίοδο άνθισης των καναλιών για οικογενειακά θέματα, που έβγαζαν χρήματα στο YouTube.

Ένα χρόνο αργότερα, τα βίντεο στα οποία κατέγραφε τη ζωή των έξι παιδιών της, είχαν δεκάδες χιλιάδες views. Σε αυτά όμως, υπήρχαν πολλά στιγμιότυπα που προκαλούσαν έκπληξη και αντιδράσεις.

Ρούμπι Φράνκι και τη συνεργάτιδά της, την ψυχοθεραπεύτρια Τζόντι Χίλντεμπραντ

Σε ένα βίντεο, έλεγε στους γιους της ότι θα «χάσουν το προνόμιο του βραδινού», αν συνέχιζαν να παίζουν παλεύοντας. Σε άλλο, έλεγε στην εξάχρονη κόρη της ότι «έπρεπε» να πεινάσει, επειδή ξέχασε να πάρει το κολατσιό της στο σχολείο. «Ελπίζω ότι κανένας δε θα της δώσει φαγητό και δεν θα παρέμβει, επειδή έτσι δεν θα μάθει», έλεγε στην κάμερα η Ρούμπι Φράνκι.

Προσπαθούσαν να μάθουν στα παιδιά να «ζουν υπεύθυνα», ως «κύριοι του εαυτού τους», υποστήριζε ο σύζυγός της, Κέβιν Φράνκι.

Παρά τις επικρίσεις, η Ρούμπι Φράνκι συνέχιζε να δίνει αμφιλεγόμενες συμβουλές και το κοινό της αυξανόταν. (Σοβαρά τώρα;)Ειδικοί εκτιμούν πως αυτή η επιτυχία της αντανακλά το γεγονός ότι η αγωνία των γονιών μπορεί να τους κάνει να αναζητήσουν ακραίες και επιβλαβείς λύσεις. «Οι ακραίες τεχνικές φαίνονται ελκυστικές σε γονείς που νιώθουν χαμένοι και απεγνωσμένοι, ιδιαίτερα όταν είναι αντιμέτωποι με προβληματική συμπεριφορά», λέει η ψυχολόγος Μέριχαν Μπέικερ.

Κανάλια όπως αυτό της Φράνκι μπορεί να εκμεταλλεύονται τον φόβο που νιώθουν κάποιοι για το αν είναι ικανοί γονείς, επισημαίνει η δρ. Σίγκι Κόεν, ειδική σε ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη των παιδιών. «Οι γονείς φοβούνται να κάνουν λάθη και αναζητούν κάποιον που τους φαίνεται ότι έχει τον πλήρη έλεγχο», εξηγεί.

(Αυτό το τελευταίο ξαναδιαβάστε το σας παρακαλώ)

Σε ένα βίντεο του 2020, ο τότε 15χρονος γιος της Φράνκι, Τσαντ αποκάλυψε ότι έχασε το υπνοδωμάτιό του για επτά μήνες- και κοιμόταν σε πουφ- επειδή έκανε φάρσες στα αδέλφια του. Στο ίδιο βίντεο η Φράνκι έλεγε ότι ο γιος της είχε δείξει πως δεν ήταν ικανός να διαχειριστεί ένα υπνοδωμάτιο.Η μεταξύ τους συζήτηση στο βίντεο ήταν ανάλαφρη, όμως προκάλεσε αντιδράσεις. Έτσι, ξεκίνησε μια διαδικτυακή αίτηση- που συγκέντρωσε χιλιάδες υπογραφές- η οποία ζητούσε να ερευνήσει η πρόνοια το τι συμβαίνει στη συγκεκριμένη οικογένεια.

Λόγω της οργής που προκαλούσε η YouTuber, κάποιοι χρήστες των social media έφτιαξαν δικά τους βίντεο για την οικογένεια Φράνκι, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια views. Παλιά βίντεο, όπως κάποια στα οποία η Φράνκι περιέγραφε ότι η στέρηση γεύματος είναι μέσο πειθαρχίας, ήρθαν ξανά στο προσκήνιο.

Επιχειρώντας να απαντήσουν στις αντιδράσεις, η Ρούμπι και ο Κέβιν Φράνκι δήλωσαν στο Insider ότι κάποιοι λογαριασμοί είχαν «κακόβουλες» προθέσεις και εσκεμμένα εμφάνιζαν αποσπασματικά τα βίντεο. «Θέλουν μόνο να ρίξουν μίσος, αυτός είναι ο μοναδικός στόχος τους. Κάποιος λογικός δεν θα έβλεπε το βίντεο και θα σκεφτόταν “κακοποιεί παιδιά”», υποστηρίζε η Φράνκι τότε.Οι αντιδράσεις σηματοδότησαν την αρχή του τέλους για το κανάλι της στο YouTube. Σταμάτησε να ανεβάζει καθημερινά βίντεο, άρχισε να δημοσιεύει 2-3 την εβδομάδα και σταδιακά το κανάλι έκλεισε.

Αλλά η Ρούμπι Φράνκι παρέμεινε ενεργή στα social media και δημιούργησε ένα νέο κανάλι συμβουλών, το ConneXions τον Ιούνιο του 2022, σε συνεργασία με την ψυχοθεραπεύτρια Τζόντι Χίλντεμπραντ.

YouTuber που συμβούλευε γονείς κακοποιούσε τα παιδιά της

Το περιεχόμενό τους είχε ελάχιστο κοινό μπροστά σε εκείνο που διέθετε το «8 passengers» στο αποκορύφωμά του. Κάποτε η Φράνκι είχε δηλώσει πως εκείνο το εγχείρημα τη βοήθησε να βγάλει εκατομμύρια και ότι άφησε αυτόν τον επικερδή κόσμο για να σώσει τα παιδιά της.

«Αποδόθηκε δικαιοσύνη» έγραψε η κόρη της YouTuber

«Αποδόθηκε δικαιοσύνη», σχολίασε μεταξύ άλλων στο Instagram η Σάρι Φράνκι, η μεγαλύτερη κόρη της YouTuber, που δεν έχει πλέον επαφές με την οικογένειά της.«Προσπαθούσαμε να μιλήσουμε στην αστυνομία και την πρόνοια επί χρόνια για αυτό και είμαι ευτυχής που επιτέλους αποφάσισαν να ασχοληθούν. Τα παιδιά είναι ασφαλή, αλλά είναι μακρύς ο δρόμος», ανέφερε η 20χρονη στην ανάρτησή της.

Η Φράνκι και η Χίλντεμπραντ έπρεπε να συλληφθούν, ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι τρεις αδελφές της 41χρονης YouTuber, υποστηρίζοντας ότι είχαν μείνει σιωπηλές για χάρη των παιδιών που εμπλέκονταν.

Ο δικηγόρος του Κέβιν Φράνκι πήρε αποστάσεις από τις κατηγορίες για κακοποίηση, λέγοντας ότι δεν είχε καμία εμπλοκή σε αυτές και σημείωσε πως τους τελευταίους 13 μήνες δεν ζούσε στο ίδιο σπίτι με τη YouTuber.

Από Lifo Με πληροφορίες από BBC, NYT

Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς.

Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like