Χειριστικός σύντροφος: 20 σημάδια για να τον αναγνωρίσεις

Χειριστικός σύντροφος: 20 σημάδια για να τον αναγνωρίσεις

Ένας σύντροφος χειριστικός, που νιώθει την ανάγκη να ελέγχει κάθε σου κίνηση, κάθε σου απόφαση, την ύπαρξή σου.

Κι εσύ νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά.

Νιώθεις άγχος, απροσδιόριστο άγχος τις περισσότερες φορές.

Αισθάνεσαι ότι πνίγεσαι, ότι σου κόβεται η ανάσα, ότι δεν μπορείς να αναπνεύσεις. Και από την άλλη όλο κάνεις λάθη. Τίποτα δεν κάνεις αρκετά καλά, όσο κι αν προσπαθείς.

Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είσαι, πόσα πτυχία έχεις πάρει, πόσα χρήματα βγάζεις στη δουλειά σου. Ο χειριστικός άνθρωπος δεν φωνάζει από μακριά «θέλω να σε ελέγχω». Δεν το γράφει στο κούτελό του. Μπορεί να ζεις χρόνια μαζί του και να μην έχεις καταλάβει πόσο πολύ έχει φτάσει στο σημείο να ελέγχει τη ζωή σου, επειδή συνήθως τον έλεγχο τον παραδίδεις σιγά σιγά.

Οι χειριστικοί άνθρωποι έχουν τα δικά τους εργαλεία για να γίνουν οι κυρίαρχοι μιας σχέσης, άσχετα από το αν ο σύντροφός τους το καταλαβαίνει ή όχι. Και είτε η χειριστική συμπεριφορά οδηγεί σε μια χειρότερη μορφή συναισθηματικής ή σωματικής βίας είτε όχι, δεν είναι μια υγιής κατάσταση.

Η Andrea Bonior, κλινική ψυχολόγος που ειδικεύεται στην ψυχική υγεία και τις σχέσεις, αναλύει στο περιοδικό psychologytoday τα 20 σημάδια τα οποία πρέπει να σου χτυπήσουν το καμπανάκι.

Αν παρατηρήσεις κάποια ή περισσότερα από τα παρακάτω σημάδια στη σχέση σου ή στο σύντροφό σου, πάρτο σοβαρά.

Ο χειριστικός σύντροφος:

1)Σε απομονώνει από τους φίλους και την οικογένειά σου.

Μπορεί να το κάνει σταδιακά, αλλά αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα ακολουθήσει ένας χειριστικός άνθρωπος. Μπορεί να παραπονιέται για το πόσο συχνά μιλάς στο τηλέφωνο με τις φίλες σου ή να λέει ότι δεν εγκρίνει την καλύτερή σου φίλη και ότι δεν πρέπει να κάνεις παρέα μαζί της πια. Ή να προσπαθεί να σε στρέψει ενάντια σε οποιονδήποτε εμπιστεύεσαι ή βασίζεσαι. Σκοπός του είναι να μείνεις μόνη, έτσι ώστε να αδυνατείς να βρεις στήριγμα αν χρειαστεί.

2) Σε κριτικάρει μονίμως-ακόμα και για μικρά πράγματα.

Η κριτική, όπως και η απομόνωση έρχεται στη ζωή σου σιγά σιγά. Στην αρχή νομίζεις ότι έχει δίκιο και ότι προσπαθεί να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Σταδιακά παύεις να νιώθεις ότι σε αποδέχεται, ότι σε αγαπάει ή ότι σε υπολογίζει. Αν οτιδήποτε κάνεις δεν είναι αρκετά καλό στα μάτια του συντρόφου σου, πώς είναι δυνατόν να σε λογίζει ως ίση του και να σε αγαπάει άνευ όρων;

3) Σε απειλεί.

Μερικοί άνθρωποι νομίζουν ότι οι απειλές πρέπει να είναι σωματικές για να είναι προβληματικές. Απειλές όμως του τύπου «θα σε αφήσω» ή «θα χάσεις τα καλά που είχες από εμένα» είναι εξίσου προβληματικές.  Σταδιακά αυτές οι απειλές μεταμορφώνονται σε απειλή ότι θα μείνεις  χωρίς σπίτι, ότι θα σου πάρει τα παιδιά ή ότι θα σε αφήσει χωρίς χρήματα αν δεν υποταχθείς στον έλεγχό του. Δεν έχει καμία σημασία αν το εννοεί ή όχι. Είναι ακόμα ένας τρόπος να σε ελέγχει.

4) Σε αποδέχεται, σε νοιάζεται, σε θέλει υπό όρους.

Περιμένει από εσένα να χάσεις κιλά, να δουλεύεις πιο σκληρά, να μαγειρεύεις κάθε μέρα, να φτιάχνεις τα μαλλιά σου με ένα συγκεκριμένο τρόπο, να φέρεσαι όπως θέλει αυτός. Τα παραδείγματα μπορούν να είναι άπειρα, το μήνυμα το ίδιο: εσύ δεν είσαι αρκετή.

5) Κρατάει λογαριασμό μονίμως.

Οι υγιείς, σταθερές σχέσεις βασίζονται στην αμοιβαιότητα. Είναι δεδομένο ότι ο ένας θα φροντίζει τον άλλο και δεν θα μετράει το κάθε τι που κάνει για να σε βοηθήσει. Αν ο σύντροφός σου καταγράφει και απαριθμεί την παραμικρή κίνηση μέσα στη σχέση σας, είναι βέβαιο ότι το κάνει για να έχει το πάνω χέρι. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό να σε εξουθενώνει.

6) Χρησιμοποιεί την ενοχή ως εργαλείο.

Πολλοί χειριστικοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να χειρίζονται τα συναισθήματά σου κατά το συμφέρον τους. Αν καταφέρνουν να κάνουν το σύντροφό τους να νιώθει ενοχές για οτιδήποτε συμβαίνει κάθε μέρα, τότε τους είναι εύκολο να τον ελέγχουν. Ο σύντροφός τους θα αρχίσει σταδιακά να κάνει ότι θέλουν προκειμένου να μην νιώθει ενοχές. Αυτό σημαίνει ότι θα τους παραδώσει τον έλεγχο.

7) Σε κάνει να νιώθεις ότι του χρωστάς.

Σου παίρνει δώρα, κάνει ρομαντικές χειρονομίες και σπουδαίες πράξεις όταν είσαι καλή μαζί του ή για να είσαι καλή μαζί του και μόνο τότε. Σε κάνει να νιώθεις ότι συναισθηματικά και οικονομικά είσαι δεμένη και απόλυτα εξαρτημένη.

8) Σε κατασκοπεύει, σου στήνει ενέδρες και απαιτεί διαρκώς αποκαλύψεις.

Ο χειριστικός άνθρωπος νιώθει ότι έχει το δικαίωμα να γνωρίζει περισσότερα από αυτά που δικαιούται. Σου στήνει παγίδες κρυφά ή ευθέως απαιτεί να μοιράζεσαι τα πάντα μαζί του, παραβιάζοντας τα όρια και τα ανθρώπινα δικαιώματά σου. Ίσως να ελέγχει το κινητό σου, να βλέπει το email σου ή να τσεκάρει το ιστορικό στο Internet συνεχώς, δικαιολογώντας τον εαυτό του με το να λέει ότι του έδωσες το δικαίωμα να το κάνει, ότι δεν σε εμπιστεύεται ή το κλασικό ότι οφείλεις να του τα δείχνεις «αφού δεν έχεις τίποτα να κρύψεις». Είναι παραβίαση της ιδιωτικότητάς σου και η πιο ξεκάθαρη απόδειξη ότι δεν θέλει να σε εμπιστευτεί και ότι σε εμπιστεύεται μόνο όταν σε ελέγχει ωσάν αστυνόμος.

9) Σε ζηλεύει, σε κατηγορεί και παρανοεί παθολογικά.

Η ζήλεια στην αρχή μιας σχέσης μοιάζει χαριτωμένη. Όταν όμως γίνεται πιο έντονη είναι τρομακτική. Ένας σύντροφος που νομίζει ότι φλερτάρεις με όλους τους άντρες, που νομίζει ότι κάθε άντρας που σε πλησιάζει είναι απειλή, που σε κατηγορεί ότι κάθε αθώα επικοινωνία που έχεις με κάποιον άνθρωπο του αντίθετου φίλου «θα οδηγήσει κάπου», μπορεί να είναι από ανασφαλής, αγχώδης και ανταγωνιστικός, μέχρι παρανοϊκός.

10) Δεν σέβεται την ανάγκη σου για προσωπικό χρόνο μόνη σου.

Σε κάνει να νιώθεις ένοχη όταν χρειάζεσαι χρόνο για τον εαυτό σου ή σε κάνει να νιώθεις ότι δεν τον αγαπάς αρκετά όταν θέλεις να περνάς λιγότερο χρόνο μαζί του από ότι αυτός μαζί σου. Είναι απόλυτα φυσιολογικό δύο σύντροφοι να μην έχουν την ίδια ανάγκη για προσωπικό χρόνο ακόμα και αν είναι και οι δύο εξωστρεφείς ή εσωστρεφείς. Στις υγιείς σχέσεις οι σύντροφοι καταφέρνουν να βρουν τη χρυσή τομή. Στις χειριστικές, ο άνθρωπος που έχει ανάγκη για προσωπικό χρόνο φτάνει στο σημείο να νιώθει ο κακός, που δεν αγαπάει τον άλλο.

controlling-person-2

11) Σε αναγκάζει να «κερδίζεις» την εμπιστοσύνη του ή την καλή συμπεριφορά του.

Δεν είναι φυσιολογικό να εξιστορείς πάντα με κάθε λεπτομέρεια πού ήσουν κάθε στιγμή της κάθε μέρας ούτε είναι φυσιολογικό ο σύντροφός σου να ελέγχει τα μηνύματά σου, τα email σου ή να ψάχνει το ιστορικό στον υπολογιστή. Αν η εμπιστοσύνη και η πολιτισμένη συμπεριφορά θεωρείται ως κάτι που πρέπει να το κερδίζεις και δεν είναι δεδομένη στη σχέση, τότε αυτή η σχέση δεν είναι ισορροπημένη.

12) Θεωρεί ότι είσαι ένοχη, μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Ο χειριστικός άνθρωπος έχει την ικανότητα να σε κάνει να νιώθεις ότι έχεις κάνει κάτι κακό, πριν ακόμα καταλάβεις εσύ τι έχεις κάνει. Μπαίνεις στο σπίτι και τον βρίσκεις ήδη θυμωμένο για κάτι που έχει ανακαλύψει, έχει σκεφτεί ή έχει αποφασίσει χωρίς να είσαι καν παρούσα. Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως κρατούν «αποδείξεις» για το λάθος σου, σε τέτοιο σημείο που σε κάνουν να πιστεύεις ότι έχουν στήσει ολόκληρη υπόθεση εναντίον σου – ακόμα και αν εσύ δεν καταλαβαίνεις τι κακό έχεις κάνει. Από κάποια αστοχία σου στο νοικοκυριό, μέχρι ένα γεύμα με κάποιον φίλο που αυτοί δεν γνώριζαν, πάντα θεωρεί ότι τα κίνητρά σου είναι εγκληματικά. Γιατί το κάνουν αυτό; Για να σε τιμωρήσουν δικαίως ή για να σε εμποδίσουν από το να επαναλάβεις το «λάθος». Για να σε ελέγχουν δηλαδή!

13) Μαλώνει μαζί σου πολύ για να σε κουράσει και να παραιτηθείς.

Κάποιοι χειριστικοί άνθρωποι κρύβουν την αδυναμία στους. Ωστόσο οι περισσότεροι γκρινιάζουν και μαλώνουν μαζί σου ανοιχτά και διαρκώς, με την πρώτη ευκαιρία. Θέλουν να βγαίνουν νικητές σε κάθε διαφωνία και να εξαντλούν το θύμα τους ώστε να υποχωρεί στη θέλησή τους. Έτσι μπορούν και επιτυγχάνουν τον έλεγχο.

14) Υποτιμά τις αρχές σου.

Ίσως να είναι οι θρησκευτικές σου ή οι πολιτικές σου πεποιθήσεις. Ίσως να είναι οι οικογενειακές σου παραδόσεις ή η κουλτούρα σου. Είναι υπέροχο να κάνουμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις με το σύντροφό μας και να μοιραζόμαστε τον τρόπο του να βλέπει τη ζωή. Δεν είναι καθόλου υπέροχο όταν μας  κάνει να νιώθουμε μειονεκτικά ή όταν προσπαθεί διαρκώς να μας αλλάξει γνώμη για κάτι σημαντικό που πιστεύουμε. Ο χειριστικός άνθρωπος αδυνατεί να δει ότι αυτός ο δρόμος έχει δύο ρεύματα. Θέλει να είσαι και να σκέφτεσαι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως αυτός.

15) Σε κάνει να νιώθεις ότι «δεν μετράς» ή ότι δεν είσαι τόσο καλή όσο αυτός.

Σε κάνει να νιώθεις λιγότερο ελκυστική από αυτόν, συνέχεια μιλάει για τα μεγάλα επαγγελματικά του κατορθώματα σε σχέση με τα δικά σου και σου υπενθυμίζει διαρκώς πόσο καλύτερος είναι από εσένα. Σε αναγκάζει να προσπαθείς όλο και πιο σκληρά για να τον κρατήσεις και να τον κάνεις ευτυχισμένο. Το όνειρο του χειριστικού ανθρώπου δηλαδή.

16) Σε πειράζει, σε κοροϊδεύει και μιλάει με υπονοούμενα.

Το χιούμορ και τα πειράγματα παίζουν θεμελιώδη ρόλο στο χτίσιμο μιας υγιούς μακροχρόνιας σχέσης. Το κλειδί βέβαια βρίσκεται στο αν το αστείο, τους κάνει και τους δύο να νιώθουν άνετα και αγαπησιάρικα. Σε πολλές χειριστικές σχέσεις, η συναισθηματική κακοποίηση κρύβεται πίσω από το πέπλο του «σου έκανα πλάκα», «δεν το εννοούσα» και «μην το παίρνεις τόσο στα σοβαρά». Και με την παραμικρή αφορμή η προαναφερθείσα πλάκα, παύει ξανά να είναι πλάκα και γίνεται κριτική, σε σημείο που πλέον να μην έχεις εσύ τον έλεγχο των ίδιων σου των συναισθημάτων.

17) Σε αναγκάζει να κάνεις πράγματα στο σεξ που σε κάνουν να νιώθεις άβολα μετά.

Ο χειριστικός άνθρωπος συνήθως θέλει να σε χειρίζεται και σεξουαλικά. Βιώνεις καταστάσεις που σε κάνουν να νιώθεις άβολα εκείνη τη στιγμή ή και μετά. Όπως και να ‘χει, αν νιώθεις άβολα με τη σεξουαλική σου ζωή κάτι λάθος συμβαίνει.

18) Αδυνατεί να ακούσει την άποψή σου για τα πράγματα.

Διαπιστώνεις ότι σε διακόπτει διαρκώς ή ότι δεν θυμάται καν τι έχεις πει. Δεν θυμάσαι καν την τελευταία φορά που σου έκανε μια ερώτηση για να ακούσει την απάντησή σου. Και όχι για να περάσει το δικό του νόημα. Σκέψου επίσης αν του έχεις πει πως σε κάνει να νιώθεις. Και αν το άκουσε και έκανε κάτι για να το διορθώσει. Ή απλά σε κατηγόρησε ότι έχεις άδικο.

19) Σε ωθεί σε ανθυγιεινές συνήθειες.

Υποτιμά το γεγονός ότι γυμνάζεσαι, σε προκαλεί να καπνίσεις και δεν σέβεται την επιλογή σου να πιεις μόνο ένα ποτό. Πρέπει να πιεις τρία! Ο χειριστικός άνθρωπος υποσυνείδητα θέλει να σε κάνει να είσαι λιγότερο υγιής και δυνατός.

20) Σε κάνει να αμφισβητείς τον εαυτό σου και σε αποτρέπει από το να θέτεις επαγγελματικούς στόχους.

Ονειρεύεσαι να στήσεις τη δική σου επιχείρηση, αλλά ο σύντροφός σου πάντα βρίσκει τις ιδέες σου ηλίθιες. Με αποτέλεσμα να έχεις χάσει την αυτοπεποίθησή σου και να μην κυνηγάς τα όνειρά σου. Συχνά ο χειριστικός άνθρωπος έχει τον τρόπο να σε στρέφει ενάντια στον ίδιο σου τον εαυτό. Φυτεύοντας σπόρους αμφιβολίας μέσα στο μυαλό σου σχετικά με το αν είσαι αρκετά ταλαντούχα ή εργατική ώστε να πετύχεις όμορφα πράγματα στη ζωή σου. Αυτός είναι ακόμα ένας τρόπος ώστε να απολέσεις την αυτονομία σου και να εξαρτάσαι από αυτόν – εξυπηρετώντας το σκοπό του.

Η συνειδητοποίηση του προβλήματος συνήθως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της λύσης του. Είναι όμως και το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή του.

Δείτε επίσης  “Ο «Κύριος Τέλειος» σύντροφος: 10 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις”

Αλλά και “10 σημάδια ότι κακοποιείσαι σε μια σχέση”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

One Comment

  1. μωρέ μπας και το άρθρο έχει γραφτεί θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν χειριστικες γυναίκες? δεν είδα πουθενά να έχει χρησιμοποιηθεί το θηλυκό γένος… δεν είναι λίγο αδικο αυτό?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON