Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με συνταγή τεσσάρων χρήσεων
Το πιο εύκολο κέικ σοκολάτας είναι και νηστίσιμο παρακαλώ!
Τη συνταγή μου την έδωσε η γειτόνισσα μου. Το κοριτσάκι της δεν μπορεί να καταναλώσει γαλακτοκομικά και έτσι βρήκε αυτή τη συνταγή που δεν περιέχει γάλα ούτε αυγά αλλά η γεύση του είναι εξαιρετική!
Και αν αναρωτιέσαι τι σημαίνει τεσσάρων χρήσεων, θα σου πω. Είναι πολύ απλό.
Τη συνταγή την έχω μελετήσει πολύ.
Το έχω κάνει:
1. Cupcakes με συνοδεία μαρέγκας ή βουτυρόκρεμας
2. Κέικ «τελευταίας στιγμής» αφού γίνεται πραγματικά πολύ γρήγορα
3. Παντεσπάνι για τούρτα – το πιο νόστιμο παντεσπάνι που δοκιμάσατε
4. Σοκολατόπιτα. Μετατρέπεται πολύ εύκολα, απλά βάζοντας από πάνω γλάσο σοκολάτας που κάνω μόνη μου
Update: Πρόσφατα το έκανα και Ζουμερή σοκολατόπιτα χωρίς φούρνο με θεϊκό γλάσο!
Και είναι πάντα πανεύκολο και νόστιμο!
Πάρε χαρτί και μολύβι και έλα να ξεκινήσουμε για το πιο σούπερ νόστιμο και εύκολο κέικ σοκολάτας!
Υλικά
¾ της κούπας σπορέλαιο (αν το θες με ελαιόλαδο θα βάλεις λιγότερο)
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες κρύο νερό βρύσης
3 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουτ. της σούπας ξύδι
6 κουτ. της σούπας κακάο
½ κουτ. γλυκού αλάτι
2 βανίλιες
2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
Εκτέλεσε το Κέικ σοκολάτας με συνταγή τεσσάρων χρήσεων
Χτύπα (εγώ προτιμώ το μίξερ χειρός) το λάδι με τη ζάχαρη και πρόσθεσε το ξύδι το νερό και τις βανίλιες. Χτύπα το καλά να λιώσει καλά η ζάχαρη.
Ανακάτεψε σε ξεχωριστό μπολ το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι και το κακάο.
Πρόσθεσέ το στα υπόλοιπα υλικά και συνέχισε να χτυπάς μέχρι να γίνει το μείγμα.

Το ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 με 50 λεπτά (ανάλογα το φούρνο, αλλά δεν θέλουμε να γίνει πολύ σκληρό)
Προσοχή!!!Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200ο και κατεβάζεις στους 180ο μόλις βάλεις το μίγμα μέσα. Καλό είναι να μην ανοίξεις το φούρνο μέχρι να γίνει.
Αν θες να το κάνεις παντεσπάνι θα κάνεις και σιρόπι. Θα χρειαστείς:
1 ½ φλιτζάνι του καφέ ζάχαρη
2 ½ φλιτζάνια του καφέ νερό (όταν το κόβω σε 3 παντεσπάνια βάζω πάντα λίγο παραπάνω)
1 κουτ. σούπας κονιάκ
Τα βράζεις για 3 με 5 λεπτά (και στο μπρίκι μπορείς για να μη πλένεις κατσαρόλες)
Προσοχή!!! το κεικ πρέπει να είναι κρύο και το σιρόπι ζεστό
Αυτή τη τούρτα την έφτιαξα για το γάμο της παιδικής μου φίλης. Το παντεσπάνι έκανε τη διαφορά και έδωσε σοκολατένια γεύση! Δες ολοκληρωμένη τη συνταγή όλης της τούρτας και συνταγή για γκανάζ και ζαχαρόπαστα στο άρθρο “Τούρτα με ζαχαρόπαστα”🙂
Αν θες να κάνεις γλάσο θα χρειαστείς:
2 κουτ. σούπας κακάο
4 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. σούπας βούτυρο
1/2 φλυτζάνι του καφέ γάλα
Λιώνεις στο κατσαρολάκι το βούτυρο και μετά προσθέτεις και ανακατεύεις καλά και γρήγορα για να μη σου σβολιάσει το κακάο.
Αν θες μπορείς να προσθέσεις βουτυρόκρεμα ή αλλιώς “buttercream”. Θα τη βρεις σε όλα τα σούπερ μάρκετ αλλά χρυσοχέρα μου, αν θες μπορείς να τη φτιάξεις και μόνη σου με τη πιο σούπερ συνταγή για βουτυρόκρεμα που θα βρεις εδώ: Συνταγή για την τέλεια βουτυρόκρεμα.
Ταιριάζει απίστευτα καλά και είναι μμμ μιάμ!
Βαθμός δυσκολίας: πανεύκολο
Βαθμός δυσκολίας στο πλύσιμο των σκευών: 2 στα 10
Κάντο και στείλε μας εντυπώσεις. Αν έχεις και άλλες ιδέες και παραλλαγές για αυτή τη συνταγή στείλε και αυτές. Τις περιμένουμε με χαρά!
Liza
Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτή τη συνταγή για να τη διαβάσουν και άλλοι και να γευτούν το υπέροχο κέικ σοκολάτας. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή της και των φωτογραφιών της χωρίς άδεια ©
Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!
25 Comments
Το έχω φτιάξει πολλές φορές, αλλά έχω ξεχάσει να σχολιάσω. Είναι πανεύκολο, γρήγορο και πολύ νόστιμο κέικ. Φτιάχνω κι εγώ 12 κεκάκια και το υπόλοιπο το βάζω σε φόρμα, είτε μακρόστενη είτε στρογγυλή είτε καρδούλα. Αντικαθιστώ το ένα από τα δύο ποτήρια νερού με πορτοκαλάδα. Επίσης μειώνω τη ζάχαρη και το περιχύνω με γλάσο. Σήμερα το στόλισα και με τρούφα. Μιαμ! Α, να πω ότι σήμερα το έβαλα στον αέρα, στους 170 βαθμούς και είχε γίνει σε 40 λεπτά.
Παναγιώτα μου πολύ χαίρομαι! Τέλεια η ιδέα με τη πορτοκαλάδα! Θα τη δοκιμάσω σίγουρα! Αν και είναι ήδη ένα άγλυκο γλυκό, σωστή η παρατήρηση με τη ζάχαρη. Όταν βάλουμε γλάσο, μπορούμε να μειώσουμε τη ζάχαρη. Πρέπει αν έγινε τέλειο!!! 🙂
Ποσα εκατοστα φορμα βγαζει η συνταγη για να κανω τουρτα? Θελω να το βαλω σε ενα ταψι και μετα να το χωρισω σε τμηματα.Ο χρονος ψησιματος ειναι ο ιδιος για τα cup cakes σε συγκριση με αυτο της τουρτας που προανέφερα?
Εύα εγώ χρησιμοποιώ τσέρκι και μπορώ και το αυξομειώνω. Θεωρώ ότι είναι η ιδανικότερη λύση για να κάνεις παντεσπάνι για σίγουρη επιτυχία και να μη σου σπάσει. Όταν θέλω να κάνω μια μεγαλούτσικη τούρτα το ρυθμίζω στα 25 με 27 εκατοστά. Βγαίνουν 3 μέρη. Αν το κάνεις σε μικρότερη διάμετρο (πχ 22cm) θα βγουν λίγο πιο χοντρούτσικα τα τεμάχια, αλλά δε μας πειράζει καθόλου. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει γιατί στη περίπτωση των cupcakes ψήνουμε μικρούτσικες επιφάνειες. Επειδή εγώ συνήθως βάζω 2 ταψιά cupcakes δηλ περίπου 50 cupcakes, δε βλέπω πολύ μεγάλη διαφορά στο χρόνο. Εξαρτάται βέβαια και από το φούρνο! 🙂
Δες περισσότερες λεπτομέρειες για τη τούρτα εδώ: https://e-mama.gr/tourta-zacharopasta-gia-pediko-parti/
οταν λες φλυταζι του καφε εννοεις το μικρο φλυτζανακι του ελληνικού καφε ??? και αυτη η δοση για ποσων εκατοστων ταψακι ειναι? (για να κανω παντεσπανι για τουρτα ) ευχαριστω πολυ…. 🙂
Vassiliki Μου, όταν μου δόθηκε η συνταγή έλεγε μέσα ότι θέλει του ελληνικού καφέ γι αυτό το έγραψα και εδώ. Αλλά εγώ το θέλω πιο σιροπιαστό και πάντα κάνω παραπάνω γιατί δε μου φτάνει. Αλλά γούστα είναι αυτά και προσαρμόζω πάντα τις συνταγές στα δικά μου θέλω. 🙂 Αν σου αρέσει πιο σιροπιαστό το παντεσπάνι κάνε ένα μεγάλο φλιτζάνι για να έχεις ποσότητα. Θα δεις άλλωστε πόσο θα πιει και θα αποφασίσεις πόσο θέλεις να βάλεις. Μόνο μη το παρακάνεις γιατί μετά δε θα σηκώνεται το παντεσπάνι για να χτίσεις τη τούρτα! 🙂
Όσο για τη δόση εγώ το κάνω σε τσέρκι των 25-27 εκατοστών και μου βγάζει 3 τεμάχια όπως θα δεις και στο link που θα σου δώσω παρακάτω. Αν το κάνεις σε πιο μικρό θα σου τα βγάλει πιο χοντρούτσικα ή διαφορετικά μπορείς να το κόψεις σε 4 τεμάχια.
Σημείωση: Σε συμβουλεύω να χρησιμοποιήσεις τσέρκι και όχι ταψάκι. Είναι ιδανικότερο για το παντεσπάνι για να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα και σπάσει.
Καλή επιτυχία!!! 🙂
Δες περισσότερες λεπτομέρειες για τη τούρτα εδώ: https://e-mama.gr/tourta-zacharopasta-gia-pediko-parti/
όταν λέτε κούπα, σε πόσα γραμμάρiα αναφέρεστε; γιατί κούπα με κούπα διαφέρει! ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Ελπίδα εγώ χρησιμοποιώ πάντα τις μέτριες κούπες, των 250ml. Με αυτές φτιάχνω τη συνταγή. Όσο για τα γραμμάρια, εξαρτάται τι ζυγίζεις, γι’αυτό μέτρησε το καλύτερα με μια μέτρια κούπα, από αυτές που παίρνουν 250 ml νερό.
Οκ! Αυτό ακριβώς ήθελα να λύσω, γενικά προσπαθώ να φτιάχνω ασφαλείς συνταγές που είναι μετρημένες σε γραμμάρια ή ml, ειδικά όταν πρόκειται για ζαχαροπλαστική δεν το διακινδυνεύω, ευχαριστώ για την άμεση απάντηση Χριστίνα!!
καλησπέρα!! τέλειο ακούγετε!! ήθελα όμως να ρωτήσω όταν λέμε κούπα του καφέ τι εννοούμε; ευχαριστώ!!
Aναστασία είναι αλήθεια τέλειο και πολύ πολύ γρήγορο! 🙂 Η συνταγή αναφέρει “κούπα” και “φλιτζάνι του καφέ”. Κούπα είναι η κλασσική κούπα ζαχαροπλαστικής. Αν εννοείς για το σιρόπι για παντεσπάνι, όπου αναφέρεται “φλιτζάνι του καφέ” εννοούμε του ελληνικού. Όπως λέω και στην συνταγή, αυτή είναι η αρχική συνταγή. Όμως εγώ βάζω και παραπάνω γιατί μου αρέσει πιο σιροπιαστό και επειδή συνήθως το κόβω σε 3 μέρη δεν μου φτάνει το ένα φλιτζάνι. Γούστα είναι αυτά και πόσο σιροπιασμένο θέλεις το παντεσπάνι σου. 🙂
Είναι πολύ ωραίο,πανεύκολο,και οικονομικό.Μόνο αυτό φτιάχνω! Απλά αντί για κακάο,βάζω χαρουπόσκονη.Αν και δεν το έχω φτιάξει με κακάο ποτέ,νομίζω πως δεν θα έχει διαφορά στην γεύση.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥ ΜΟΥ ΚΙΝΗΣΕΣ ΤΙΝ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΟΥΠΟΣΚΟΝΗ Κ ΤΟ ΕΨΑΞΑ ΛΙΓΟ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΗ ΤΡΟΦΗ! ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΜΕΙΩΝΕΙΣ Κ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΗ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΧΑΡΟΥΠΟΣΚΟΝΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΑΚΑΟ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΛΥΚΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΚΑΟ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ
Καλημέρα,
Συγχαρητήρια για το πανέμορφο και πολύ χρηστικό web site.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορω να χρησιμοποιησω το παντεσπάνι για τούρτα με μεγάλο ύψος (παντεσπάνια ίδιας διαμέτρου) την οποία θα καλύψω με ζαχαρόπαστα.. Τι να βαλω αναμεσα στα παντεσπανια και αν πρεπει να χρησιμοποιησω σιρόπι.
Σε υπερευχαριστω.
Τα γενέθλια της Δημητρούλας είναι τη Δευτέρα και πρέπει ολο το ΣΚ να τρέξω ☺
Βάνα μου καλημέρα, σε ευχαριστώ τόοοσο πολύ για τα καλά σου λόγια! : ) Φυσικά και μπορείς να κάνεις το παντεσπάνι για τούρτα με μεγάλο ύψος. Θα βάλεις σιρόπι κανονικά όπως περιγράφω. Ανάμεσα στα παντεσπάνια μπορείς να βάλεις οποιαδήποτε κρέμα σου αρέσει, εγώ προτιμώ κρέμα ζαχαροπλαστικής σε φακελάκια που τη φτιάχνεις με γάλα. Χρησιμοποιώ συνήθως βανίλια για να τη χρωματίζω με χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Να χαίρεσαι τη μικρούλα σου να είναι πάντα γερή και δυνατή και μη ξεχάσεις να μας στείλεις φωτογραφίες!
Καλή επιτυχία!!!
Είχα γράψει τη συνταγή σε ένα χαρτάκι και το έφτιαξα τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά δε θυμόμουν που την είχα βρει. Η κόρη μου, που δεν τρώει το κλασικό κέικ, ενθουσιάστηκε!!!!! Προχθές το ξαναέφτιαξα. Ό,τι πρέπει για πρωινό στο σχολείο. Συγχαρητήρια!!!!!
Κατερίνα μου χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε, σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου! Πραγματικά είναι εύκολο γρήγορο και μια πολύ καλή λύση για πρωινό στο σχολείο 🙂
Καλησπέρα! Αν και πέρασε αρκετός καιρός και δεν ξέρω αν θα μου απαντησετε!!! Είπα όμως να την κάνω την ερώτηση! Στα υλικα το παντεσπάνι δεν χρειάζεται μπεικιν? Με ποιον τρόπο θα φουσκώσει? Ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα Χρύσα! Όχι δε βάζουμε μπέκιν, όλη τη δουλειά την κάνει η σόδα φαγητού που βάζουμε και φουσκώνει ολόσωστα. Καλή επιτυχία! 🙂
Τέλεια! Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Καλή και δημιουργική συνέχεια!!!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ! ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΟΥ.
ΕΧΩ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΙΣ ΚΟΡΗΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΗΝ ΣΥΝΑΤΑΓΗ ΓΙΑ 50 ΑΤΟΜΑ , ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΟΛΙΣΩ ΜΕ ΖΑΖΑΡΟΠΑΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗ ΜΙΝΙ . ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΑΤΟΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΩ;
ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ 2 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΟΠΑΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΦΗΣΩ ΑΛΛΗ 1 ΜΕΡΑ ΣΤΙ ΨΥΓΕΙΟ ΝΑ ΔΕΣΕΙ..ΣΩΣΤΑ;
ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΚΕΠΑΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΛΑΣΕΙ Η ΖΑΧΑΡΟΠΑΣΤΑ Η ΝΑ ΤΗΝ ΒΑΛΩ ΑΠΛΑ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ;
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!! ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ!!!
Καλημέρα Κέλλυ! Η τούρτα μου σε στρόγγυλο τσέρκι με διάμετρο 25-27 cm καλύπτει 35-40 άτομα περίπου. Υποθέτω ότι εσύ για τόσα πολλά άτομα θα την κάνεις τετράγωνη (ή τουλάχιστον έτσι θα πρότεινα) οπότε στο κόψιμο μετά δε θα έχεις τη φύρα που έχει η στρόγγυλη. Έχε και αυτό υπόψιν σου.
Εγώ θα πρόσθετα + το ένα τρίτο των υλικών επιπλέον για να βγει λίγο πιο μπόλικο το παντεσπάνι (με την προϋπόθεση ότι θα γίνει σε μεγαλύτερη επιφάνεια ταψιού πάντα).
Επίσης εγώ μπορεί να την κάνω σταδιακά γιατί δεν προλαβαίνω πάντα στην ίδια μέρα, αλλά τη ζαχαρόπαστα προτιμώ να την τοποθετώ την ίδια μέρα ή τουλάχιστον το προηγούμενο βράδυ αν τη χρειαστώ για το πρωί.
Η ζαχαρόπαστα ανάλογα με τα επίπεδα υγρασίας στο ψυγείο σου μετά από κάποιες μέρες μπορεί να “ιδρώσει” (συνήθως όχι αμέσως), μπορεί και όχι.
Αν τη βάλεις από το προηγούμενο βράδυ, από την εμπειρία μου θα σου πω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει, την αφήνεις ελεύθερη.
Καλή επιτυχία! Περιμένουμε εντυπώσεις! 🙂
Βρε παιδιά μόνο σε μένα έγινε χάλια από γεύση το παντεσπάνι? Φούσκωσε πολύ καλά και ήταν αφράτο. Έκανα δύο για να κάνω ψηλή τούρτα… Και όταν τα δοκίμασα και τα δύο τα πέταξα γιατί υπερίσχυε η γεύση του αλμυρού και του πικρου από της σόδας…. Πιο άθλιο πράγμα δεν έχω ξανά φάει…. Λυπάμαι αλλά ήταν χάλια μαύρα… Απορώ και όσες ρώτησα για τη σόδα μου είπαν ότι βάζουμε μια τσιμπια στα δάχτυλα όχι 2 κγ. Κρίμα γιατί έγινε αφράτο…..
Natasa μου, ναι μάλλον μόνο σε εσένα πήγε κάτι στραβά. Δε ξέρω ποιες είναι οι όσες ρώτησες για τη σόδα αλλά για τη συγκεκριμένη αναλογία συνταγής είναι ακριβώς όσο πρέπει. Η συνταγή είναι χιλιοδοκιμασμένη εδώ και πολλά χρόνια χωρίς αναφορά για κάτι τέτοιο ή έστω παρόμοιο. Ίσως κάτι σου ξέφυγε κατά τη διαδικασία ή στα υλικά για να λες ότι ήταν αλμυρό και πικρό.
Το έκανα σήμερα αλλά η γεύση του στο τέλος ήταν πικρή. Τι φταίει?