Νήπια που θηλάζουν – 6 μύθοι που καταρρίπτονται

Νήπια που θηλάζουν – 6 μύθοι που καταρρίπτονται

Νήπια που θηλάζουν – 6 μύθοι που καταρρίπτονται

6 μύθοι για τα νήπια που θηλάζουν

Θήλασα και τα δύο μου παιδιά. Το πρώτο μου μικρό αποθήλασε όταν ήταν τριών ετών. Το δεύτερο μικρό μου όταν ήταν τεσσάρων.

Θήλασαν λοιπόν «μακροχρόνια» και ας μην ήξερα ότι θηλάζω μακροχρόνια όταν το έκανα. Δεν ήξερα ότι είχε όνομα δηλαδή.

Αυτό που ήξερα είναι ότι ακολουθούσα τα παιδιά μου και εμένα. Σου έχω μιλήσει πολλές φορές μέσα από την κατηγορία «Θηλασμός» για τα οφέλη του θηλασμού. Από το πρωτόγαλα και το θηλασμό σε πρόωρα μωρά, μέχρι τα οφέλη του θηλασμού νηπίου.

Έχει ενδιαφέρον να διαβάσεις τα άρθρα «Τα οφέλη του θηλασμού δεν σταματάνε στον πρώτο χρόνο».

Ή το «Γράμμα στο νήπιο που θηλάζει»

Ή το  «Το μητρικό γάλα μετά το έτος δε γίνεται νερό. Γίνεται πρωτόγαλα. – Μελέτη»

Όπως και να έχει, αν σε ενδιαφέρει να διαβάσεις εκπληκτικά και επιστημονικά τεκμηριωμένα πράγματα σε σχέση με το θηλασμό, να επισκεφθείς οπωσδήποτε την κατηγορία Θηλασμός.

Ως θηλάζουσα λοιπόν, πρέπει να σου εξομολογηθώ ότι έχω ακούσει πολλούς μύθους σε σχέση με το θηλασμό. Ως μακροχρόνια θηλάζουσα όμως, έχω ακούσει τερατώδεις μύθους και πρέπει να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους.

«Θα θηλάζει μέχρι να πάει φαντάρος». «Να πηγαίνεις να το ταΐζεις και στο διάλειμμα στο σχολείο.» «Θα το κάνεις γκέι το παιδί.» Όχι φίλη μου. Δε θα ασχοληθώ με αυτά.

Το αγαπημένο μου pinkymckay συγκέντρωσε 6 τρανταχτούς τέτοιους μύθους. Και συμφωνώ απόλυτα μαζί της. Οπότε μεταφράζω ελεύθερα, βάζω και τις δικές μου προσθήκες από μελέτες και σου παρουσιάζω.

 

6 μύθοι για τα νήπια που θηλάζουν

1) Το γάλα σου είναι νερό. Δεν υπάρχει καμία διατροφική αξία πια.

Το μητρικό γάλα είναι μητρικό γάλα (και ποτέ δε γίνεται… νερό), όσο καιρό και αν θηλάζεις. Στην πραγματικότητα, το μητρικό γάλα είναι το original γάλα για να τρέφονται τα παιδιά. Συνεχίζει να παρέχει σημαντικές ποσότητες βασικών θρεπτικών συστατικών πέραν του πρώτου έτους.

Ειδικά πρωτεΐνες, λίπος και περισσότερες βιταμίνες. Και όχι μόνο αυτό! Αλλά οι ανοσοποιητικοί παράγοντες στο μητρικό γάλα αυξάνονται κατά το δεύτερο έτος της ζωής του μωρού σου.

Γιατί η φύση σκέφτηκε έτσι;



Σκέψου ότι το μικρό σου «κοινωνικοποιείται» περισσότερο μεγαλώνοντας. Συναντά περισσότερους ανθρώπους και άλλα παιδιά. Σκέψου ότι μοιράζεται πλέον παιχνίδια ή φαγητό ή… μύξες και γενικά μικρόβια. Ο θηλασμός το βοηθάει να λαμβάνει σημαντική προστασία και υποστήριξη για το ανώριμο ανοσοποιητικό του σύστημα.

Επίσης αν το μικρό σου εκτεθεί σε κάποιον ιό και αρρωστήσει, ο θηλασμός κάνει πολύ μικρότερη την ταλαιπωρία του (Και τη δική σου βεβαίως βεβαίως). Και αυτό γιατί όταν το παιδί αρρωσταίνει, στέλνει σήμα στη θηλή από το σάλιο του και τότε το σώμα της μαμάς παράγει εξατομικευμένα αντισώματα για να κάνει καλά το μωρό της!

Έμεινες με το στόμα ανοιχτό; Είναι γιατί δεν έχεις διαβάσει ακόμα το άρθρο μου «Το πιο απίστευτο γεγονός για το θηλασμό».

Myth busted λοιπόν!

2) Αφού στο ζητάει είναι αρκετά μεγάλο, πρέπει να του το κόψεις!

Από τη στιγμή που γεννήθηκε το μωρό σου, σου ζητάει… στήθος! Μάλιστα ακόμη και αν δεν του το δώσεις εσύ, θα βρει τρόπο να το φτάσει. Είναι το αντανακλαστικό που μας βοηθάει στην επιβίωση. Δες τι εννοώ στο άρθρο -> «Τι είναι το Breast Crawl».

Απλά όταν το παιδί είναι μεγαλύτερο, μπορεί να σου το ζητήσει ρωτώντας σε. Ή να σου τραβήξει την μπλούζα. Αυτό δε σημαίνει ότι μεγάλωσε αρκετά για να το έχει ανάγκη. Σημαίνει ότι οι ανάγκες του είναι το ίδιο σημαντικές με ένα παιδί που ζητάει το μπιμπερό του. Ή την πιπίλα του. Ή το παιχνίδι του.

Φαντάζεσαι να λέγαμε για όλα αυτά «Δεν τα χρειάζεσαι παιδί μου, αφού είσαι αρκετά μεγάλος για να τα ζητάς»

Myth busted λοιπόν!



3) Καλέ! Αυτό έχει δόντια, δεν μπορεί να θηλάσει!

Εσύ όταν πίνεις από καλαμάκι, σε ενοχλούν τα δόντια σου για να μπορέσεις να πιεις;

Ο μηχανισμός που τα παιδιά θηλάζουν είναι εκπληκτικός και αυτό φαίνεται στο βίντεο «Η ανατομία του θηλασμού». Χάρη στη τεχνολογία μπορούμε να δούμε ακριβώς τι συμβαίνει εκεί μέσα. Και όποιος το δει, δε θα αναρωτηθεί ξανά «Έχει δόντια, σε δαγκώνει;»

Παρόλα αυτά, όταν ξεκινάει η οδοντοφυΐα στα νήπια που θηλάζουν, μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα δοντάκια τους στο θηλασμό. Αυτό όμως γίνεται κάποιες φορές και όχι κατά κανόνα. Εκείνη τη στιγμή μαμά και παιδί βρίσκουν έναν κώδικα μεταξύ τους ώστε να αποτραπεί.

Myth busted λοιπόν!

4) Και αφού επιμένεις να πίνει μητρικό γάλα, να το βγάζεις με θήλαστρο και να του το δίνεις σε ποτήρι.

Αυτό θα σου το πουν άνθρωποι που δε βρέθηκαν ποτέ σε επαφή με θηλασμό – θήλαστρο – αποστείρωση- συναρμολόγηση – καθαρισμό κτλ. Αλλιώς θα καταλάβαιναν ότι είναι απίστευτα ανούσια πρόταση. Εάν δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος (εκτός από τον καημό των έξω να σταματήσεις να θηλάζεις ντε και καλά) δεν υπάρχει άλλος λόγος να το κάνεις αυτό.



Ο θηλασμός των νηπίων δεν έχει να κάνει μόνο με την τροφή. Έχει να κάνει και με τη σύνδεση, την ανακούφιση, την παρηγοριά. Υπάρχει ένας εκπληκτικός συνδυασμός εδώ. Αγκαλιά – θηλασμός – καταπραϋντική χημεία του μητρικού γάλακτος. Δηλαδή η ωκυτοκίνη, η χολοκυστοκίνη και τα ενδο-κανναβινοειδή, όλα αυτά έχουν χαλαρωτικά αποτελέσματα.

Myth busted λοιπόν!

5) Το κάνεις για τον εαυτό σου, όχι για το καλό του παιδιού

Αυτός που θα πει κάτι τέτοιο, επίσης δε γνωρίζει τίποτα από θηλασμό νηπίου. Δεν μπορείς να θηλάσεις με το ζόρι ένα νήπιο, ακόμη και αν το προσπαθήσεις. Το παιδί αποφασίζει πότε θα θηλάσει και πότε θα αποθηλάσει. Αυτό μπορεί να γίνει εντελώς σταδιακά ή και απότομα. Όπως συνέβη και με τα δύο μικρά μου.

Όταν αποφάσισαν ότι δε θέλουν πια, έκαναν την επιλογή τους. Μου έλειπε εκείνη η σύνδεση κατά το θηλασμό. Αλλά ένιωθα τόσο χαρούμενη για το ότι πέρασαν τα μικρά μου στο επόμενο στάδιο. Επομένως μια τέτοια δήλωση, είναι βαθιά άστοχη.



Myth busted λοιπόν!

6) Θα το θυμάται όταν μεγαλώσει, θα έχει πρόβλημα στις σχέσεις του…

Αν και ένα τέτοιο σχόλιο συνδέει δύο πράγματα για να καταλήξει ότι είναι επιβλαβές, ένα είναι σίγουρο. Δεν ισχύει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Θα ήταν υπέροχο πραγματικά αν τα μικρά μου μπορούσαν να θυμηθούν κάτι από εκείνες τις στιγμές. Δεν είναι εύστοχο να παρουσιάζεται ως κάτι κακό.

Από την άλλη, τα περισσότερα παιδιά θα απογαλακτιστούν πολύ προτού συνειδητοποιήσουν τη σεξουαλική πλευρά του στήθους. Είναι σίγουρα περισσότερο μια αντανάκλαση της νοοτροπίας του ατόμου που κάνει το σχόλιο, παρά πρόβλημα για τη μητέρα ή το παιδί που θηλάζει.

Myth busted λοιπόν!

Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια

Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

10 Comments

    1. Την τερηδόνα θηλασμού την βλέπω κάθε μέρα στο ιατρείο μου και στις γενικές αναισθησίες που κάνω στα καημένα 2χρονα ή 3χρονα παιδάκια… μεγάλη ταλαιπωρία για τα παιδιά σε χειρουργεία με διασωλήνωση που διαρκούν 2-3 ώρες. Μεγάλο δε, είναι και το οικονομικό κόστος για τους γονείς που υποβάλλονται σε αυτή την ΠΟΛΥ δυσάρεστη διαδικασία. Τις έρευνες τις ξέρω, τις έχω διαβάσει πολύ προσεκτικά και έχω διαπιστώσει ότι λόγους πολιτικής είναι πάρα πολύ αόριστες.

      1. Μόνο το μητρικό γάλα και ο θηλασμός κάνουν τεριδόνα; Τα παιδάκια που πίνουν ξένο γάλα από μπουκάλι ή ποτήρι δεν παθαίνουν τεριδόνα; Μήπως είναι καθαρά θέμα έλλειψης φροντίδας των πρώτων δοντιών του παιδιού;

  1. Ωραία, το μητρικό γάλα έχει καλά στοιχεία, ας αφήσουμε το παιδί να αποφασίσει για πόσο το θέλει κτλ κτλ. Αυτό που είναι σίγουρο όμως είναι ότι δε βοηθάει στην ανεξαρτησία του παιδιού. Ρωτήστε οποιαδήποτε νηπιαγωγό πόσο εύκολα προσαρμόζονται τα παιδιά που θηλάζουν στον παιδικό σε σχέση με αυτά που έχουν αποθηλάσει.

  2. Εγω ξέρω, οτι θηλασα δυο παιδια κ πηγαν παιδικο σταθμό πριν αποθηλασουν. Ο.μικρος ειδικα απο 5.5 μηνων. Δεν ειχα κανενα θεμα με κανενα απο τα δύο κ επιπλεον δεν αρρωσταιναν. Ακομα κ τωρα 7ετων κ 10ετων ζήτημα να αρρωστήσουν μια φορα το χρονο.

  3. Ειμαστε θηλαστικα , οπως πολλα ζωα . Το μητρικο γαλα ειναι η μοναδικη τροφη για ολα τα βρεφη του ζωικου βασιλειο. Γιαυτο ειναι πολυτιμο,εχει οτι χρειαζεται ενα μωρο . Ειτε ειναι ανθρωπος ,ειτε ειναι γατακι η ελεφαντακι,κτλ.
    Οταν το ζωακι αρχιζει και τρεφεται ( το δειχνει η μαμα του ποιες τροφες και πως να τα βρει) με νεες τροφες, σιγα σιγα η μαμα σταματαει να το θηλαζει. Μερικα ζωα/μαμαδες το σταματουν αποτομα οταν πια το μωρακι/ζωακι ξερει να τρωει τις τροφες. Εχει παψει το γαλα να ειναι η κυριοτερη τροφη.
    Γιαυτο δεν βλεπω το λογο να θηλαζει ενα παιδι πανω απο 2-2,5 ετων . Ειναι μια εξελιξη φυσικη . Θρεπτικη, ψυχοσωματικη , να μην τρεφεταιμε το μητρικο γαλα πια. Και γενικα με γαλα.
    Δεν αγαπας λιγοτερο το παιδι σου εαν δεν το δινεις να θηλαζει. Δεν γινεσαι λιγοτερο μανα για το παιδι σου εαν δεν το δινεις το στηθος. Στην βρεφικη ηλικια ,ο κρικος μωρο-στηθος-μητερα ειναι σημαντικος ,μοναδικος. Οταν γινετε νηπιο ομως, ο κρικος που ενωνει την μητερα και το νηπιο ειναι αλλα πολλα και εξαφανιζεται το στηθος.
    Δεν βλεπω το λογο να υπερβαλλουμε για να μην νιωθουμε τυψεις . Και για την μητερα ειναι μια εξελιξη να περασει σε αλλη φαση η σχεση της με το παιδι της ,νηπιο πια. Εχετε τοσα να κανετε απο το να επιμενετε οτι κατι θα προσφερει το στηθος σας !

  4. Ναι, επιμένουμε. Θηλαζω την κόρη μου 2.5ετων. Θα την θηλαζω μέχρι εκείνη να μην θέλει άλλο. Ακολουθώ το παιδί μου.
    Προσωπικά εάν δεν έχεις θηλάσει, όχι δεν σημαίνει ότι είσαι κακή μητέρα η δεν αγαπάς το παιδί σου, σίγουρα όμως χάνεις κάτι μαγικό.. Θηλαστικά είμαστε όχι μπουκάλιστικά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS

You May Also Like